Prva stran    Kontakt    Podjetje   
Fotovoltaika Solarna centrala Pametna hiša Sledilni sistem Povezave

Sistem za sledenje

Vsi solarni sistemi imajo najvišji izkoristek pri padcu sončne svetlobne pod kotom 90° na površino solarnega elementa. Pri statični postavitvi elementov se soočamo z gibanjem sonca čez dan (iz vzhodne strani na zahodno stran), kjer je največja obsevanost elementov v sorazmerno kratkem obdobju glede na dolžino dneva oziroma vidnosti sonca.

Z avtomatiziranim sistemom za sledenje soncu ter gibljivo nosilno konstrukcijo solarnih elementov dosežemo že v začetku dneva najbolj optimalno lego solarnih elementov glede na sonce ter s tem največji izkoristek celotnega sistema od jutra do večera.

Sledilne sisteme delimo na eno- in dvo-osne.

Eno-osni sistemi sledijo soncu samo po vodoravni legi, sama nosilna konstrukcija se vrti po navpični osi. Navpična lega solarnih elementov je sicer statično nastavljena, optimalni naklon je pa nastavljen glede na geografsko lego ter glede na letni čas (zima, poletje), v kolikor želimo še malo boljši izkoristek kot sicer.

Dvo-osni sistem sledijo soncu po vodoravni in navpični legi, nosilna konstrukcija pa tudi omogoča gibanje po navpični in vodoravni osi. Na ta način lahko ob kateremkoli času od jutra do večera, pogoj je seveda jasno vreme, omogočimo, da so solarni elementi postavljeni pravokotno na sonce. Na ta način je omogočen največji izkoristek delovanja solarnega sistema.

 

© 2009 ETRA d.o.o., Železarska cesta 2, 3220 Štore  |   info@etra.si  |   +386 3 780 22 60 Oblikovanje: ETRA d.o.o.  |  Kontakt  |  Prva stran